Despre driverele-dispozitiv: Diferență între versiuni

De la YO3ITI
Salt la: navigare, căutare
(Pagină nouă: Driverele-dispozitiv (''device drivers'' în limba engleză) sunt drivere care asigură funcționarea unor echipamente ca, de pildă, un card de sunet, o placă de achiziție video...)
 
 
Linia 1: Linia 1:
Driverele-dispozitiv (''device drivers'' în limba engleză) sunt drivere care asigură funcționarea unor echipamente ca, de pildă, un card de sunet, o placă de achiziție video sau un port pentru comunicarea serială. În UNIX fiecare echipament este reprezentat printr-un fișier special, numit fișier-dispozitiv (device file) localizat în <code>/dev</code>, care oferă modalitățile de comunicare cu partea hardware. Driverele-dispozitiv furnizează mijloacele de comunicare programului-utilizator. De pildă, driverul <code>es1370.ko</code> pentru o placă de sunet va conecta fișierul-dispozitiv <code>/dev/sound</code> de placa de sunet [Ensoniq IS1370]. Un program-utilizator ca '''[mp3blaster]''' poate utiliza <code>/dev/sound</code> fără să aibă nevoie să știe ce placă de sunet este instalată.
+
Driverele-dispozitiv (''device drivers'' în limba engleză) sunt drivere care asigură funcționarea unor echipamente ca, de pildă, un card de sunet, o placă de achiziție video sau un port pentru comunicarea serială. În UNIX fiecare echipament este reprezentat printr-un fișier special, numit fișier-dispozitiv (device file) localizat în <code>/dev</code>, care oferă modalitățile de comunicare cu partea hardware. Driverele-dispozitiv furnizează mijloacele de comunicare programului-utilizator. Un program-utilizator ca '''[http://www.mp3blaster.org mp3blaster]''' poate utiliza <code>/dev/sound</code> fără să aibă nevoie să știe ce placă de sunet este instalată.

Versiunea curentă din 30 iulie 2020 17:54

Driverele-dispozitiv (device drivers în limba engleză) sunt drivere care asigură funcționarea unor echipamente ca, de pildă, un card de sunet, o placă de achiziție video sau un port pentru comunicarea serială. În UNIX fiecare echipament este reprezentat printr-un fișier special, numit fișier-dispozitiv (device file) localizat în /dev, care oferă modalitățile de comunicare cu partea hardware. Driverele-dispozitiv furnizează mijloacele de comunicare programului-utilizator. Un program-utilizator ca mp3blaster poate utiliza /dev/sound fără să aibă nevoie să știe ce placă de sunet este instalată.