Matlab: Diferență între versiuni

De la YO3ITI
Salt la: navigare, căutare
Linia 15: Linia 15:
 
===Antenna Toolbox===
 
===Antenna Toolbox===
 
* [[Antenă Yagi 70cm – simularea aspectului câmpului EM]]
 
* [[Antenă Yagi 70cm – simularea aspectului câmpului EM]]
* [[Spectrul de atenuare radio al gazelor din atmosferă]]
+
* [[Spectrul de atenuare atmosferică a undelor radio]]
 
* [[Pagină test – pentru syntaxhighlight]]
 
* [[Pagină test – pentru syntaxhighlight]]
  
 
===Note===
 
===Note===
 
<references />
 
<references />

Versiunea de la data 18 ianuarie 2020 22:03

MATLAB (de la Matrix Laboratory) este un mediu de dezvoltare multi-conceptual și multi-teoretic produs de MathWorks împreună cu limbajul care poartă același nume. Creat în principal pentru calcul matriceal, reprezentare grafică a funcțiilor și datelor, implementarea algoritmilor, crearea de interfețe utilizator și interfațarea cu programe scrise în alte limbaje de programare. Deși a fost conceput în principal pentru calculul numeric[1], oferă o gamă foarte bogată de pachete-extensii numite toolboxes precum și un mediu de simulare extrem de puternic, Simulink care oferă suport pentru implementarea unor algoritmi de modelare foarte flexibili.

Câteva dintre extensiile Matlab pot fi utilizate și de către radioamatori pentru diverse simulări, dat fiind că MathWorks oferă un sistem de licențiere extrem de accesibil prin varianta home, de numai 119 euro pentru core-ul Matlab, la care se adaugă câte aproximativ 35 de euro pentru fiecare toolbox achiziționat. Prețul mi se pare chiar extrem de accesibil având în vedere că nu există ofertă mai bună pe piață pentru ceea ce primești la acești bani. Și nu, MMANA și alte soft-uri gratis nu se compară; Matlab oferă muuuult mai mult.

Pentry hobby-ul nostru cel puțin două toolbox-uri sunt foarte utile: Antenna și RF Toolbox. Cu primul, poți proiecta, analiza și vizualiza elemente izolate, antene și rețele de antene. Cu al doilea toolbox poți modela și analiza rețele de componente de radiofrecvență. După părerea mea, ambele acoperă cam 70% din nevoile unui radioamator, dar lista poate fi extinsă:

Mai jos sunt câteva dintre încercările mele de utilizare Matlab în diverse proiecte de radioamatorism.

Exemple toolboxes

Antenna Toolbox

Note

  1. Mai nou există extensii pentru calcul simbolic.