Nod RoLink OPi complex

De la YO3ITI
Sari la navigare Sari la căutare
RoLink v2.0, față -- Randare Raytrace KiCad
RoLink v2.0, verso -- Randare Raytrace KiCad

Versiunea 2.0 a nodului mobil RoLink, care oferă suport pentru multiple funcționalități pe aceeași placă (repetor, link, nod mobil și nod APRS). Diversele funcționalități sunt obținute în funcție de piesele cu care se populează placa. Circuitul este un shield pentru Orange Pi Zero versiunea H2 (Arm Cortex A7), și are dimensiunile de 48x46mm. Circuitul este prevăzut pe una dintre laturi cu decupaje pentru conectorii OPi adaptate doar pentru forma versiunii H2 a OPi. Pe măsură ce versiunile mai noi de OPi – OrangePi Zero Plus 2, H3 și H5 cu Arm Cortex A7, respectiv A53 – vor deveni populare și la noi, o să fac o variantă de circuit adaptată formei acestor versiuni cu A7 (H3) și A53 (H5).

Funcționalități

Prin montarea selectivă a mai multor combinații de componente, se poate folosi același circuit imprimat pentru unul dintre:

Jurnal modificări (roadmap)

  • Rev1.0 – Experimental, prototip, realizat.
  • Rev2.0 – Realizat, curent
  • Rev2.1 – Vezi RoLink OPi Simplificat

Documentație

Variante constructive

Cu OrangePi

Alocare GPIO[1]

GPIO[2] Semnal[3] Comentarii
GPIO_0 NC Neconectat
GPIO_1 HI/LO POWER În varianta de nod mobil (cu SA818) setează puterea de ieșire la 1W (HI) sau la 0,5W (LO) pentru SA818. Această funcționalitate este nouă pentru nodul mobil cu SA818, nefiind prezentă în versiunile anterioare; selectarea puterii de ieșire se făcea cu un simplu strap. În varianta fără SA818 nu este utilizat. TODO: Trebuie implementată logica în Armbian și, eventual, ales un GPIO mai potrivit pentru constrângerile de trasare.
GPIO_2 NC Neconectat
GPIO_3 NC Neconectat
GPIO_6 NC Neconectat
GPIO_7 PTT În varianta de nod mobil (cu SA818), când este HIGH (active), pune la masă pinul 5 al SA818 și permite emisia prin SA818; în același timp, aprinde LED-ul D5 (roșu) semnalizând transmisia; LED-ul D5 (roșu) este echivalent cu LED-ul "TX" din schema veche. În varianta fără SA818, pune la masă TX_PTT care este echivalent cu pin-ul 3 al conectorului "TXC" din schema veche, asigurând emisia. TODO:, eventual trebuie schimbat în funcție de constrângerile de trasare.
GPIO_10 SQL În varianta de nod mobil (cu SA818) este ținut HIGH, la 3,3V atunci când SQL (pin 1 al SA818) este LOW și semnalizează OPI că squalch-ul este deschis (recepție); deasemenea, se aprinde LED-ul D4 (galben) (indicator SQL) prin pin-ul 1 care e LOW. În varianta fără SA818 este ținut HIGH, la 3,3V atunci când RX_SQL este LOW (squelch deschis pe stațiile de recepție); RX_SQL este fostul pin 5 al conectorului TRXRX din schema veche; deasemenea, LED-ul D4 (galben) se aprinde deoarece circuitul se închide prin RX_SQL care e LOW. TODO:, eventual trebuie schimbat în funcție de constrângerile de trasare.
GPIO_11 SCL Este folosit doar în varianta de nod mobil (cu SA818). Este semnalul I2C SCL (clock) pentru senzorul de temperatură TMP112 care face parte din circuitul de termostatare pentru SA818. Acest GPIO nu trebuie schimbat fiind pin cu funcție specifică I2C (SCL) pentru OPI.
GPIO_12 SDA Este folosit doar în varianta de nod mobil (cu SA818). Este semnalul I2C SDA (date) pentru senzorul de temperatură TMP112 care face parte din circuitul de termostatare pentru SA818. Acest GPIO nu trebuie schimbat fiind pin cu funcție specifică I2C (SDA) pentru OPI.
GPIO_13 DALLAS În varianta de nod mobil (cu SA818) nu are nici o funcționalitate (circuitul nu este populat pe placă). În varianta fără SA818 este folosit pentru achiziționarea informațiilor de la senzorul DALLAS.
GPIO_14 NC Neconectat
GPIO_15 NC Neconectat
GPIO_16 ALERT Este folosit doar în varianta de nod mobil (cu SA818). Este semnalul ALERT pentru senzorul de temperatură TMP112 care face parte din circuitul de termostatare pentru SA818.
GPIO_18 APRS_DECODE În varianta de nod mobil (cu SA818) nu are nici o funcționalitate (circuitul DEC nu este populat pe placă). În varianta fără SA818 semnalizează decodarea APRS (APRS a înțeles pachetul recepționat) când este LOW.
GPIO_19 APRS ENCODE În varianta de nod mobil (cu SA818) nu are nici o funcționalitate (circuitul ENC nu este populat pe placă). În varianta fără SA818 pune la masă pin-ul APRS_ENC_PTT, echivalent cu pin-ul 3 din conectorul APRSC din schema veche. ENC semnalizează ca APRS-ul emite prin LED-ul D7 (albastru). TODO:, eventual trebuie schimbat în funcție de constrângerile de trasare.

Imagini

PCB

Headere, pinout

Note

  1. TODO: De verificat pinout-ul și alocarea GPIO-urilor pe un OPI
  2. Este vorba despre denumirea GPIO-urilor pe schemă
  3. Este vorba despre denumirea semnalelor pe schemă
  • Bypass pin 10 al OPi (Mic BIAS) cu C, pentru reducerea zgomotului

Link-uri externe