Lecturi

De la YO3ITI
Sari la navigare Sari la căutare

Cititul este o activitate terapeutică şi intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi. Altfel spus, ai mai multe șanse în viață dacă citești.

Conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

Cândva citeam cel puțin între 15 și 50 de cărți pe an, cu o medie undeva pe la 30 pe an. Ca mulți alții dintre noi, m-am confruntat cu problema așa-numitei „lipse de timp“, o problemă relativ falsă pentru majoritatea celor dintre noi. De cele mai multe ori, ne lăsăm în voia lenii sau a altor activități care nu au nici un beneficiu real asupra intelectului (de pildă urmăritul programelor la televizor).

Din 2018 am început să folosesc goodreads pentru a-mi organiza mai bine lecturile și pentru că te obligă la un anumit ritm. Motivațional, mecanismul e simplu: îți propui să citești un anumit număr de cărți pe an și, dacă reușești, primești un premiu. Premiile sunt simbolice (ecusoane, abțibilduri etc), dar mi se pare o modalitate eficientă de motivare. Prima "provocare" am avut-o în 2018, 40 de cărți, și am reușit să o duc la bun sfârșit, însă cele mai multe au fost lecturi scurte, de 100-150 de pagini. Anul trecut (2019 n.a.) mi-am propus să citesc la fel de mult, dar, din păcate, nu am reușit decât 12 cărți. Pentru 2020 am redus la un număr de 26 de cărți (aproximativ o carte la două săptămâni). Să vedem. :) În general citesc 3-5 cărți în paralel; subiectele sunt diferite, beletristică, eseuri și programare sau alte lecturi tehnice. Inițial nu am știut că pe Goodreads există inclusiv cărți în limba română precum și cărți care nu sunt neapărat în format electronic așa că statistica pe 2017 și pe anii de dinainte de 2017 reflectă doar cărțile cumpărate de la Kindle Books. Referitor la Agatha Christie... lectura cărților ei, în original, este o provocare în sine din cauza bogăției lexicului folosit și expresiilor, rareori folosite în limba colocvială din prezent, dar foarte britanice. După părerea mea lectura cărților ei este una dintre cele mai bune metode de a aprofunda limba engleză. În 2020 o să pun mai mult accent pe literatura română și pe cărțile scrise sau traduse în limba română.

2023 vine cu o provocare suplimentară, propunându-mi nu mai puțin de o carte pe săptămână, deci aproximativ 52 de cărți în total. Nu mi-am restrâns opțiunile la un anumit domeniu, în listă pot fi incluse și lecturi tehnice deși aș prefera să mă concentrez pe beletristică.

2023 (27)

2020 (33)

2019 (12)

2018 (40)

2017 și mai vechi (14)

Înainte de 2018 nu am ținut cont pe Goodreads decât de cărțile cumpărate pentru kindle. Nu îmi mai amintesc decât vag titlurile din acel an. Încă un motiv pentru a utiliza goodreads – îmi amintește ce am citit și când.